Hoe kun je als consument veilig geld lenen?

Sluit je als consument een lening af, dan moet je dat bedrag terugbetalen met rente. Over het algemeen los (betaal) je jouw lening terug in maandelijkse termijnen. Zorg ervoor dat je nooit meer leent dan je (maandelijks) kunt aflossen. De Risicometer Lenen van de Rijksoverheid geeft je direct inzicht in het verantwoorde leenbedrag op basis van jouw budget. Daarnaast geeft de Checklist verantwoord lenen je tips over krediet aanvragen op een veilige manier.

Checklist verantwoord lenen

Geleend geld moet je altijd terugbetalen en uiteraard met rente. Naast de rente kan het zijn dat er nog andere kosten zijn die je moet betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verzekering, zoals een overlijdensrisicoverzekering of inboedelverzekering, afsluitprovisie of een boete wanneer je de lening eerder afbetaalt dan de overeengekomen eindperiode. Je betaalt dus altijd meer terug dan je hebt geleend. Met de tips uit de Checklist verantwoord lenen kun je checken of het verstandig is om het bedrag te lenen en of het doel verantwoord is.

Waarschuwing reclames voor afsluiten kredieten

Helaas komt het steeds meer voor dat mensen te maken krijgen met schulden, schulden die zelfs voor veel problemen kunnen zorgen. Voor kredietverstrekkers is het verplicht om in hun reclameuitingen de klanten te waarschuwen voor de risico’s en gevolgen van geld lenen. Je herkent deze waarschuwing aan de bekende tekst “Let op! Geld lenen kost geld.”. Met deze waarschuwingstekst weet je dat je een product gaat afsluiten waarbij je rente en wellicht andere kosten betaald over het te lenen geldbedrag.