Wat is lease en huurkoop?

Eind december vindt u ze vaak in de krant, advertenties met koppen als: ‘Koop nu, betaal pas volgend jaar!’ Ze worden vaak door autodealers geplaatst. In feite verkopen ze u niet alleen de auto, maar ook de autofinanciering. U zou de auto immers ook via een lening bij de bank kunnen betalen. Een financiering bij een specifiek product noemen we een goederenkrediet of lease. Er zijn twee vormen van leasen: financlal lease (huurkoop) en operational lease (huur).

FINANCIAL LEASE

Bij financial lease betaalt u op afbetaling. Looptijd en rentepercentage staan vast. Maandelijks betaalt u een vast bedrag (volgens het annuïteitenschema). Het product is verpand aan de financieringsmaatschappij. U bent slechts economisch eigenaar van het product. Dit betekent dat u het product kunt gebruiken en dat u het moet verzekeren en onderhouden. Als u in gebreke blijft bij uw maandbetalingen en u nog geen 75% van de aanschafwaarde heeft terugbetaald, kan het product van u afgenomen worden. Het product wordt vervolgens verkocht. Resteert er dan nog een restschuld, dan zult u die gewoon moeten afbetalen. Is de opbrengst hoger dan uw schuld, dan krijgt u het meerdere uitgekeerd.

Pas als u alle termijnen heeft betaald, bent u juridisch eigenaar van het product. Dan is het helemaal van u en kunt u het product doorverkopen aan een ander (denk aan een auto of een wasmachine). Financiallease komt ook voor bij de aanschaf van deuren, kozijnen, keukens en tuinen. Vaak kunt u dan ook gebruikmaken van een aantal extra opties: verzekering, onderhoud, garantie en een spaarpolis. Lees de kleine lettertjes in de contracten goed door.

OPERATIONAL LEASE

Operational lease is in feite niets anders dan een (aangeklede) huur op lange termijn. Het product wordt niet van u, tenzij u het aan het einde van de looptijd koopt tegen de dan geldende marktwaarde. De auto van de zaak is vaak gefinancierd door operationele lease. Afschrijvingen, financierings-, verzekerings- en onderhoudskosten, pech hulp, reparatie, onderhoud, afwikkeling schades en motorrijtuigenbelasting zijn bij de prijs inbegrepen. U kunt ook privé een auto leasen. Voordeel is dat u dan geen fiscale bijtelling heeft. Bij operationele lease staan looptijd en (een hoog) rentepercentage vast. U kunt er dus niet tussentijds vanaf! Het is doorgaans geen aantrekkelijke optie voor een gewone consument.